Wist jij dat stress een grote bijdrage heeft aan ons overgewicht, maar uiteindelijk ook aan welvaartsziekten als diabetes type 2?
Door teveel stressoren om ons heen die ons dagelijks bezighouden staat ons sympathisch zenuwstelsel veel vaker aan dan gezond voor ons is. 🤯
“Sympathisch wat?” 🤔
Ons autonoom zenuwstelsel heeft een rem en een gaspedaal. Respectievelijk het parasympathisch en (ortho)sympathisch zenuwstelsel.
Het sympathische zorgt voor een verhoogde staat van paraatheid. Het zogenaamde fight or flight systeem.
Het parasympatisch deel zorgt voor het rest en digest deel.
Het zijn beide (deels) hetzelfde zenuwstelsel, maar worden door andere hormonen en neurotransmitters gestimuleerd.
Nu zijn we natuurlijk niet dagelijks met fight or flight bezig, maar het systeem kent ook een deelverschuiving, meer naar links of meer naar rechts zeg maar.
Het gaat erom dat we te veel op aan staan. We worden teveel geprikkeld door alles wat er om ons heen gebeurt. Door werk, door alle lijstjes en verplichtingen, maar ook door onszelf. Door onze telefoon, door socialmedia enz. Tot laat in de avond zitten we nog naar een scherm te kijken in welke vorm dan ook. Vaak tot het moment dat we de ogen sluiten. Echt 100% ontspannen kunnen we niet eens meer.
In het plaatje kun je goed zien wat er nou gebeurt bij beide systemen.
Het nadeel van teveel in het sympathisch systeem zitten:
Het vermindert of stopt het immuunsysteem. Ken je dat effect dat als je op vakantie bent of ergens anders totale rust hebt, dat je ineens ziek wordt? Dat komt omdat je immuunsysteem dan ineens weer optimaal begint te werken en alles op begint te ruimen wat niet in het lichaam thuis hoort. Dat zat er misschien al eventjes. Dat griepje of die ziektekiemen hielden zich lekker schuil en hadden een lekker warm nestje gebouwd. Weet je wat het immuunsysteem ook doet? Het ruimt lichaamsvreemde of eigen lichaam afwijkende cellen op. Dat is nou niet het systeem wat je stop wilt zetten.
Stress zorgt dus ook voor obstipatie door een slechte spijsvertering, omdat er minder prioriteit is voor de spijsverteringskanalen.
De lever maakt meer glucose vrij, waardoor het bloedsuikerspiegel stijgt en er meer insuline wordt aangemaakt. Wanneer dit te vaak en te lang gebeurt leidt dit tot insuline resistentie oftewel diabetes type 2. En dan dacht je nog wel zo gezond te eten en amper overgewicht te hebben, krijg je diabetes 2 door stress!
Wanneer er langdurig teveel stress is door de afgifte van de hormonen (nor)adrenaline, gaat ons lichaam cortisol inzetten. Cortisol zorgt weer voor de afzetting van meer ongezonde buikvetten.
Dit is nog maar een fractie van de nadelen.
Ook als je nu zegt: “Ja maar ik heb een hele leuke baan en doe alleen maar heel veel leuke dingen!”
Stress kan ook positief zijn en dan nog niet voor ontspanning en rust zorgen.
Laat het eens door je hoofd spoken en kijk eens in de spiegel. Ontspan jij wel genoeg en is die ontspanning ook echt ontspanning?