Ik zeg het iedere keer weer tijdens consulten, als je iets voor jezelf wilt doen aan sport tijdens of na het afslanktraject, ga dan iets doen met weerstandstraining. Er zijn meerdere redenen waarom dit uit fysiologisch oogpunt de beste manier is om op gewicht te komen en op gewicht te blijven, ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen of andere cardiovasculaire training.
In mijn studie heb ik een scriptie geschreven over een onderwerp, waarbij ik in 6 weken tijd meer dan 280 systematische reviews en meta analyses verwerkt en gebruikt heb, waar veel ook dit onderwerp aansneden.
De belangrijkste basis, zo simpel mogelijk uitgelegd: Tijdens alle serieuze dieet interventies, ongeacht welk soort, type, maar wel van enige duur om serieus genomen te worden, neemt er altijd wat spiermassa af. Enerzijds heeft dat te maken met een relatief grote spiermassa die mensen met obesitas hebben. Als een lichaam altijd 30 kilogram aan extra massa mee moet nemen, gaat het zich daarop aanpassen. Ik schets altijd als persoonlijk voorbeeld: Als ik als militair mijn rugzak van 30 kilo even af mocht zetten na een fysieke activiteit, was ik al blij. Iemand met obesitas, staat er mee op en gaat er mee naar bed. Het is daarom logisch dat het lichaam zich hierop aanpast en zo zien we ook dat mensen met obesitas, naast een te hoge vetmassa, ook een aanzienlijk hogere spiermassa hebben in voornamelijk de benen. Gedurende een afslanktraject en na enig gewichtsverlies, zal het lichaam dus aanzienlijk minder moeite hebben met de dagelijkse bezigheden en een deel van deze spiermassa gaan ontdoen. Het lichaam is immers vrij lui en zal zich bij de eerste gelegenheid van spiermassa ontdoen, omdat dit nou eenmaal veel energie kost.
Een deel van dit verlies is dus prima te verklaren en ook helemaal niet erg. Echter willen we wel voldoende behouden, want de spieren verbruiken veel energie en dat helpt ons tijdens ons afslanktraject en ook daarna om op gewicht te blijven en toch “normaal” te kunnen blijven eten. Hoe minder spiermassa je immers hebt om energie te verbruiken, hoe minder je kunt eten terwijl je toch op gewicht blijft.
Onderzoeken hebben ook aangetoond dat de metabolisme na diëten niet verstoord raakt. Er veranderd wel (tijdelijk) wat in de hormoon huishouding, maar daarna is dat weer op het oude niveau. De afname van het metabolisme is dus puur door het afnemen van een bepaald hoeveelheid spiermassa en daarmee het teruglopen van het energieverbruik.
Dit willen we natuurlijk tegen gaan en dit doe je simpel gezegd door tegen je lichaam te zeggen, “Hey hallo, die spieren heb ik nodig en wil ik graag gebruiken”. Weet je hoe? Nou heel simpel, door ze ook echt te gebruiken. Spieropbouw werkt door middel van overcompensatie, maar voor onderhoud is aanzienlijk minder nodig. Vooral het bovenlichaam kan wat aandacht gebruiken, want de benen komen dagelijks veel makkelijker aan bod.
Bewegen is natuurlijk één, maar voeding is ook enorm belangrijk. Tijdens onze dieet trajecten, zorgen wij voor de juiste hoogwaardige eiwitbalans met de producten die wij gebruiken. Ook in het afbouwtraject is ons programma daar op toegeschreven en ook op de individu aangepast en geven wij afhankelijk van de persoon en activiteit een voeding en suppletieadvies om spieren te behouden of op te bouwen. Waar nodig voegen wij specifieke aminozuren toe, waaruit is gebleken dat deze spierafbraak bij laagcalorische diëten tegen gaan. Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat wij in deze aanpak en visie uniek zijn. In onderstaande filmpjes willen wij je graag laten zien, wat nou de werking is van spieren in relatie tot voeding. De eerste is van de open universiteit en gaat over de effectiviteit van training en het opbouwen van spieren:
De tweede is een uitleg van diverse gerenommeerde internationale onderzoeksinstituten en vertaald en onlangs gepubliceerd door de Hanzehogeschool Groningen.