Wat houdt dat nou eigenlijk in?
Eerst in het kort wat het microbioom nou eigenlijk is.
Microbioom is het geheel aan bacteriën en andere micro-organismen, schimmels, virussen en parasieten die in ons lichaam huisvesten. We denken dan alleen aan onze darmen, maar het is ook in de mond en vaginaal en eigenlijk alle slijmvliezen van ons lichaam.
Ze zijn essentieel voor ons bestaan! Zo essentieel dat het ook aan de basis ligt van veel ziekten en aandoeningen, want een dysbiose is een grote veroorzaker ervan. Dat komt enerzijds doordat er ook bacteriën zijn die ziekmakend zijn, maar anderzijds zijn er van de goede bacteriën ook een hoop, die ziekmakend worden als ze de overhand krijgen. Een goede balans is dus essentieel.
Hoe verliezen we dan die balans?
Een groot deel van ons microbioom wordt bepaalt op het moment dat we nog bij onze moeder in de baarmoeder zitten en daarna in onze eerste levensjaren gevormd. Hoe lang dat exact doorgaat zijn de meningen nog over verdeeld, maar de ontwikkeling van de basissamenstelling is tot de vroege levensjaren. Heb je altijd heel schoon geleefd of speelde je lekker in het zand. Kreeg je moeder antibiotica tijdens de zwangerschap of jij na de bevalling? Heb je borstvoeding gehad of kunstmatig flesvoeding. Er zijn veel factoren die een rol spelen. Ook in de latere ontwikkeling.
Heb jij vaak of recentelijk nog antibiotica kuren gehad, heb je veel stress, weinig slaap of feest je er lekker op los met de nodige middelen die onze darmen verstoren? Na een antibiotica kuur kan het wel een jaar duren voordat alles weer helemaal is zoals het was. Echter hebben bepaalde antibiotica resistente slechte rakkers (lees bacteriën) nu een grotere stem gekregen. Steeds een beetje meer en na iedere kuur, nemen ze hun (soms) permanente plekje in. Alcohol en stress zijn ook moordend in je darmen.
Andere voeding en leefstijlen
Ook als jij ineens besluit om een bepaalde voeding of leefstijl aan te hangen, terwijl jouw lichaam zich in de jonge levensjaren door voeding en erfelijke factoren zich anders heeft ontwikkeld. Wanneer jij iets niet meer eet en dat niet goed vervangt, dus gewoon iets weg laat, pakken sommige goede en essentiële rakkers de biezen, omdat ze bij jou niets meer te eten krijgen. Deze rakkers maakten alleen wel stofjes die jij dagelijks nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Jouw hele lichaam is er afhankelijk van, maar ook jouw geestelijke welzijn. Zo ligt de basis van sommige neurotransmitters (neurotransmitters zijn dopamine, serotonine, gaba, histamine enz.) ook in de darmen. Verder helpen ze simpelweg met het verteren van je voeding en opname van de voedingsstoffen.
Oorzaak of gevolg
Er zijn zoveel ziekten en aandoeningen die te herleiden zijn naar een slechte darmgezondheid. Niet altijd is het bekend of het nu de oorzaak of het gevolg is, maar het is wel bekend als een onderdeel van de oplossing. Zie het als de vicieuze cirkel. Ergens is die cascade in gang gezet, maar de oplossing is die cirkel op enig punt te doorbreken en de goede cascade in gang te zetten. Van veel aandoeningen is het echter wel degelijk bekend dat de oorzaak 100% in de darmen begint.
De oplossing is te kijken wat jouw microbioom is, waar jouw natuur ligt en wat er actueel gaande is met jouw spijsvertering. Wat verteer jij wel, wat verteer jij niet. Zijn er ontstekingen of andere factoren die een risico kunnen vormen. Zitten er onverteerde voedingsresten in je stoelgang enz enz.
Als je in kaart heb gebracht welke goede en slechte rakkers er zijn, weet ik als therapeut waar ze op leven. Dan passen we de voeding zo aan, dat de goede rakkers voldoende te eten krijgen en zetten we de slechte rakkers op rantsoen. Net zolang tot ze zich niet meer thuis voelen. Vaak moeten we dat nog ondersteunen met supplementen, pre- en probiotica.
Waar het microbioom al bijzonder vaak mee in verband is gebracht:
- Hormonale disfuncties
- ADHD en Autisme
- Fibromyalgie en Reuma
- Diabetes 1 en 2
- CVS, Parkinson en Alzheimer
- PDS, Crohn en andere inflammatoire darmziekten
- Burnout en depressie
- Allergieën en auto-immuunziekten
En nog veel meer…
Orthomoleculair belang
In de orthomoleculaire studie is dit een heel groot aandachtspunt. De basis ligt namelijk vaak bij voeding en leefstijl en herstel van de spijsvertering in het algemeen. Van mond, maag, lever, galblaas en darm naar de eindbestemming. Daarom ben ik daarna verder gaan ontwikkelen om met microbioomonderzoeken en darmherstel te kunnen werken.
Wil jij ook eens voorbeelden zien wat we zoal kunnen onderzoeken en waar we specifiek naar kijken?
In het document hieronder zie je een voorbeelduitslag van een microbioomonderzoek. Dit is het complete rapport dat jij ook krijgt, maar daarnaast krijg je nog een volledig overzicht, waarbij je ziet, wat de boosdoeners zijn, waar ze van leven en wat je moet doen om het te verbeteren. Dat is een unieke analyse op de ruwe data die ik zelf nog doe op iedere uitslag. Zo kan ik alles tegenover elkaar afzetten en de beste behandeling voor jou bepalen. Geen ‘one size fits all’ uitslag, maar absoluut maatwerk.
Aan de hand van deze onderzoeken kunnen we daarna verder kijken naar allergieën, intoleranties en waar nodig volledig genenonderzoek om te kijken of de enzymen in het lichaam niet goed werken, te snel werken of ondersteuning nodig hebben.